Kesin hüküm ne demek?
Maddi açıdan nihai hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğidir². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak aynı konuda yeni bir dava açılamayacağı kabul edilmiştir.
Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?
HMK Madde 297/2. Madde hükmüne göre mahkeme her başvuru hakkında olumlu veya olumsuz karar vermek zorundadır ve Medeni Kanun Madde 303/2. Maddede “Bir hüküm, yalnızca karar verilen davada ileri sürülen iddialar veya karşı iddialar hakkında kesin bir hüküm teşkil eder.” hükmü yer almaktadır. Hükümler fiyata dahildir.
Kesin hüküm ilk itiraz mı?
Yargıtay 15. Hukuk Dairesi’nin 2015/241 K. sayılı kararında; “Mutlak yetki kuralının bulunmadığı hallerde yetki itirazının birinci itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir. Cevap dilekçesinde ileri sürülmeyen birinci itirazlar dinlenemez.
Hukukta kesin karar ne demek?
Kesin karar nedir? Artık itiraz edilemeyen karara kesin karar denir. Kanun, çok basit konularda itiraz hakkı sağlamaz. Bu istisnalar dışında, tüm kararların gözden geçirilmesini sağlamak için itirazlar oluşturulmuştur.
Kesin hüküm bozulur mu?
Kesinleşmiş hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza bildirimi kesinleşmiş olsa bile hapis cezasına karşı itiraz mümkündür. Hapis cezasına karşı itiraz edilmesi halinde kesinleşmiş hapis cezasının kesin olarak kaldırılacağı varsayılamaz.
Kesin karardan sonra ne olur?
İlke olarak, karar kesinleştikten sonra uyuşmazlığın gelecekte kesin olarak çözüldüğü kabul edilir. Ancak istisnai durumlarda, ciddi değerlendirme hataları varsa, karar kesinleştikten sonra kararın iptali için olağanüstü bir yasal yol başvurulabilir.
Kesin hüküm her aşamada ileri sürülebilir mi?
20. Kesin hükme itiraz, davanın her aşamasında ileri sürülebilir ve mahkeme, davanın her aşamasında kesin hükmün varlığını kendiliğinden dikkate alarak, kesin hüküm bulunmadığı (dava şartının bulunmaması) gerekçesiyle davayı reddeder.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.
Usulden reddedilen dava kesin hüküm olur mu?
Usulsel bir ret genellikle hukuken bağlayıcı bir karar teşkil etmez, çünkü esaslar dikkate alınmaz. Esasa ilişkin bir ret, mahkemenin davanın özünü değerlendirip bir karar vermesi anlamına gelir. Esasa ilişkin olarak reddedilen bir dava genellikle nihai bir kararı temsil eder.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Çünkü devlet mahkemelerin sürekli ve tekrar tekrar aynı uyuşmazlıkla (davayla) meşgul olmasını istemez. Söz konusu uyuşmazlıkta kesin karar verilmişse aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı gerekçelerle yeni bir dava açılamaz.
Kesin deliller nelerdir?
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delillerle ispat edilebilir.
Karar verilmesine yer olmadığı kararı kesin hüküm müdür?
4. Yargılamanın sona ermesi: – “Karar verilmesine yer olmadığına” ilişkin karar, konu hakkında kesin bir hüküm oluşturmaz.
Kesin hüküm kesin delil midir?
Kesin karar, bir anlamda, davayı etkileyecek kesin bir delil parçasını temsil eder. Kesin kararın temel özelliği, bir hüküm olarak doğasından kaynaklanır. Karar sonrası bir aşamayı temsil eder ve diğer kararları etkileyecek kadar güçlü kesin bir delil parçasıdır.
Kesin hüküm etkisi nedir?
Esaslı kesin hüküm teorisi bu konuda şöyle der: Haksız yere tanınmış olsa bile, hüküm kesinleşince talep hakkı doğar; haksız yere tanınmamış olan talep hakkı ise hüküm kesinleşince sona erer.
Kesin hükümlü ne demek?
Karar kesinleştiğinde, kanunen verilen karara veya madde esaslarına aykırı olarak hiçbir savunma veya dava açılamaz. Bu durumda, hüküm kesinleşmeden önce davanın görülmesi veya davanın devamı için işlem yapılması gerekir. Esasen hüküm 1086 sayılı Kanun tarafından düzenlenmektedir.
Hüküm kesinleşince ne olur?
Hüküm kararının kesinleşmesi ve infazı Hüküm kararı, istinaf veya temyiz gibi olağan yasal yollar tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, mahkeme tarafından infaz için infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı, hükmü kesin hükmün içeriğine göre infaz eder.
Kesinleşmiş ceza ne demek?
Kararın kesin sayılabilmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması gerekir. Temyiz süresi kesin kararla sona ermiştir. Örneğin ceza mahkemesinin kararı kesin değildir. Süre içinde temyiz edilmezse karar kesindir.
Hüküm ne anlama gelir?
Yargı, kelime anlamı olarak “yargılama” anlamına gelir ve psikolojik olarak insan zekâsının bir etkinliğidir; esas itibariyle olumlu veya olumsuz bir yargıyı ifade eden bir kelimedir.
Hüküm ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.