Arz ve rica kime edilir?
“Rica ederim” ifadesi, üst makamdan alt makama gönderilen mektuplarda kullanılır ve “Sana yalvarıyorum” ifadesi, alt makamdan üst ve eşit makama gönderilen mektuplarda kullanılır. Bir mesaj aynı anda hem üst makama hem de alt makama gönderildiğinde, “Sana yalvarıyorum” ifadesi kullanılır.
Tarafınıza arz ederim ne demek?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır, yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazmak yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Arz ederim yerine ne kullanılır?
Alt makamlara yazarken; sizden gerekeni yapmanızı rica ediyorum. Gerekirse, bilgilerinizi isteyeceğim. Ayrıntılarınız talep ediliyor.
Üst makamdan bir şey isterken ne denir?
Dilekçeler yazılı olarak bireylere yöneltilemez. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde boyun eğer. Vatandaşlar yalnızca arz eder. ✓ Teklif etmek zaten saygı anlamına geldiğinden, saygıyla teklif edilmez. Teklif etmek, saygıyla teklif etmek anlamına gelir.
Saygılarımla arz ederim doğru mu?
Uygulamada sıklıkla karşılaşılan “Best respects” ifadesinin kullanımı iki kat yanlıştır. Teklif etmek zaten “saygı ile sunmak” anlamına geldiğinden, öncesinde bir saygı ifadesi kullanmak tekrarlayıcı olacaktır.
Üst makama mail atarken arz mı rica mı?
NOT: Daha yüksek bir otoriteye yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Unutmayın, daha yüksek otorite daha düşük otoriteden “talep eder”. Daha düşük otorite daha yüksek otoriteden “teslim eder”.
Mahkemeye arz mı rica mı?
Adli makamlar, mülki idare amirleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb. tarafından gönderilen tebligatın içeriğinden bağımsız olarak “teslim bildirimi” adresi verilmesi zorunludur.
Rica ederim hangi durumlarda kullanılır?
Alt makamlara gönderilen mektuplarda “Rica ederim”, üst ve eşit makamlara gönderilen mektuplarda “Lütfen”, üst ve alt makamlara dağıtılan mektuplarda “Lütfen” yazmaktadır. Bu formda tamamlanmaktadır.
Dilekçe sonu nasıl biter?
Cümle “Durumu bilginize sunuyorum” ile bitmelidir. Üst makamdan bir sorunu çözmesi veya bir işlem başlatması isteniyorsa, cümle “Gerekli işlemin yapılmasını talep ediyorum” ile bitmeli, dilekçe “İzninizi rica ediyorum” gibi saygılı ifadelerle bitmelidir.
Bilgilerinize sunarım mı bilginize sunarım mı?
Ancak, yanlış anlaşılabilecek uygulamalardan kaçınılmalıdır (örneğin, daha yüksek bir pozisyon istemeyin). E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, “Bilginize sunuyorum” veya “Bilginize paylaştım” gibi bir yüklem içeren bir cümle kullanın.
İl müdürü v mi il müdür v mi?
Pozisyon “Genel Müdür V.”, “Bölüm Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” formun ikinci satırında yer almaktadır.
Belediyeye arz mı edilir rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve üst ve eşit makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
Arz etmek mi rica etmek mi?
Hiyerarşi açısından: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst ve eşit otoriteler için “Lütfen”. Dağıtılmış yazışmalarda “Lütfen ve lütfen” cümlesiyle biter. Şu cümleyle biter:
Teşekkür eden üste ne denir?
Kamu hayatında bir amir, astına bir görevinin sonunda teşekkür ederken, ast ona “Rica ederim” dememeli; “Teşekkür ederim efendim” veya “Görevim efendim, teşekkür ederim” demelidir. İş hayatında ise astın üstüne teşekkür etmesi bir saygı ve nezaket meselesidir.
Gereğini arz ederim mi bilgilerinize arz ederim mi?
“Durumu saygıyla bilgilerinize sunarım” gibi saygılı ifadelerle; bir sorunun çözümü veya bir sürecin başlatılması için üst makamdan talepte bulunulduğunda “Gerekenleri saygıyla sunarım”; “İzninizi saygıyla rica ederim” gibi saygılı ifadelerle sonlandırılmalıdır.
Kaymakam savcıya arz mı eder rica mı?
Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.
Belediyeye arz mı edilir rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve aynı seviyedeki üst makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
Valiliğe arz mı rica mı?
Hiyerarşi açısından, şöyledir: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst, eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum”. Dağıtılmış yazışmalarda “Size yalvarıyorum ve lütfen” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Müfettiş arz mı rica mı?
Her zaman adli ve askeri kurumlara sunulur. Erzak ve pirinç konusunda bir sorun varsa, “Saygılarımla” diyerek sorunu çözebilirsiniz.