İçeriğe geç

Trabzon Akçaabat In Kaç Tane Köyü Var

Akçaabat Cevizli Köyü’nün eski adı nedir?

Cevizli köyü, Cumhuriyet döneminin ilk köy listesi olan 1928 tarihli “Son Teşkilat-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları” yayınında Çaneni (چانەنی) olarak listelenmiştir. O dönemde Çaneni, Trabzon ilinin Pulathane ilçesine bağlıydı. Pulathane ilçesi daha sonra Akçaabat adını almıştır.

Akçaabat’ın eski ismi nedir?

Bu M.Ö. Akçaabat’ın 4. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Şehrin bilinen en eski adı Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeleri kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir şehirdir.

Akçaabat Aydın Köyü’nün rakımı kaçtır?

Aydınköy, AkçaabatAydınköyİlçeAkçaabatCoğrafi alanKaradeniz BölgesiYükseklik700 mNüfus (2023)88710 satır daha

Akçaabat isminin anlamı nedir?

“Akçaabat” ismine gelince; Rivayete göre ilçeye “Akça’dan çıkan yer, zengin yer” anlamına gelen isimde etimolojik bir ayrımdan dolayı “Akçaabat” ismi verilmiştir.

Akçaabat’ta kaç köy var?

Şevket Şâkir Paşa, “Trabzon Tarihi” adlı eserinde Yunan tarihçilerinin etkisiyle: “Trabzon, Milattan 750 yıl önce kurulmuş olup, Trabzon’a ilk yerleşen Meletlerin atası ‘Katris’ adında bir şahıstır.” diyor. Aynı eserde Akçaabat’ın 96 köyü ve 6 kazasının bulunduğunu da yazıyor.

Trabzon Akçaabat Eskiköy Alevi mi?

Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/büyük çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.

Akçaabatlılar Rum mu?

Bu 32 yerleşim yerinin 8’inde Rumlar, Ermeniler ve Müslümanlar birlikte yaşıyor. Geri kalanında ise Rumlar ve Müslümanlar birlikte yaşıyor.

Trabzon Akçaabat laz mı?

Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.

Trabzon’da Alevi köyü var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Akçaabat nerenin başkenti?

Aşkabat (Türkmence: Aschgabat, Farsça: عشق آباد) Türkmenistan’ın başkentidir. 1.031.

Akçaabat nüfusu kaç 2024?

Akçaabat’ın nüfusu 2022 yılına göre az da olsa artış gösterdi. Akçaabat’ın nüfusu 2022 yılında 129 bin 290 iken, bu sayı 2023 yılında 129 bin 628’e yükseldi.

Trabzon Akçaabat’ın nüfusu kaç?

Açıklanan rakamlara göre Akçaabat’ın toplam nüfusu 2022’ye göre 338 kişi artarak 129.624 kişiye ulaştı. Nüfusumuzun 63.604’ü erkek, 64.744’ü ise kadınlardan oluştu. Açıklanan verilere göre Akçaabat, Ortahisar’dan sonra Trabzon’un ikinci büyük ilçesi olma unvanını korudu.

Trabzon Akçaabat hangi Türk boyundandır?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Akçaabat sebat ne demek?

Akçaabat Sebatspor, 1923 yılında kurulan ve Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan eski bir Türk futbol kulübüdür.

Akçaabat köftesi nerenin?

Akçaabat köftesi, Türk mutfağında bir köfte türüdür. 1930’larda Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçaabat’lı lokantacılar tarafından yaratılmıştır. Kıyma ve dana eti, ekmek ve sarımsakla yapılırdı.

Trabzon’da Alevi köyü var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Mimera ne demek?

Yerleşim yerini oluşturan Erikli’nin eski adı Mimera, Karacakaya’nın eski adı Hatalita, Pazarcık’ın eski adı Polita ve Tepegören’in eski adı Holku’dur. Osmanlı döneminde 1530 kayıtlarında Akçaabad belediyesine bağlı Mimera, Bolita ve Holko adlı köyler bulunmaktadır.

Hıdırnebi Yaylası ismi nereden gelir?

Hıdırnebi Yaylası’nın ilginç bir adı var. İsmini bu yaylaya ilk yerleşen Hıdır ve Nebi kardeşlerden alıyor. Hikayeye göre bu kardeşler bu muhteşem yaylayı keşfettiklerinde burada yaşamaya karar vermişler.

Pulathane ne demek?

Şehrin bilinen en eski adı, Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bu ismin 19. yüzyıldaki deformasyonu Pulatane ve Pulathane isimlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeyi kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir kasabadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hipercasino